EFT - Emotionally Focused Therapy

Nu ook EFT-relatietherapie in ons behandelaanbod

Veel partnerrelaties staan onder druk en worden zelfs verbroken vanwege die druk. Partners kunnen verstrikt raken in destructieve communicatiepatronen en daar zelf niet meer goed uitkomen. Vaak resulteert het in een scheiding, wat pijnlijk en verdrietig is voor beide partners en zeker voor de kinderen als die ook in het spel zijn. Daarom volgde ik in de zomer van 2019 de opleiding EFT bij EFT Nederland: EFT staat voor Emotionally Focused Therapie en is ontwikkeld door Sue Johnson. Het is een prachtige vorm van relatietherapie, onderbouwd met belangrijke theorie (zoals de theorie over hechting van Bowlby). Ook is uit diverse onderzoeken gebleken dat het een goed effect heeft en stellen werkelijk helpt om uit de impasse te komen en te gaan werken aan een veilige verbinding met elkaar.

Na de EFT-opleiding ben ik er in mijn praktijk mee aan de slag gegaan om eens te zien of EFT mensen werkelijk kan helpen hun relatie te verbeteren. En ik moet zeggen: het heeft me verrast. Het is mooi om te zien hoe partners langzaam maar zeker leren om stil te staan bij de gevoelens die ze bij elkaar oproepen, die te erkennen en er zorgzaam op te reageren. 

De methode maakte nog geen vast onderdeel uit van mijn behandelaanbod, omdat ik eerst eens wilde zien hoe de EFT-werkwijze bevalt als ik ermee werk. Bovendien heeft Nederland besloten dat behandeling van relatieproblemen niet vergoedt mag worden door de zorgverzekering (hoe vreemd dit ook is als je ziet hoeveel narigheid er voortkomt uit verbroken relaties). Na de ervaringen van het afgelopen jaar heb ik geconcludeerd dat de principes van EFT mensen echt kunnen helpen bij het verbeteren van hun relatie. Ook heb ik mogen zien dat veel stellen juist wel aan hun relatie willen werken, ook al is daar geen vergoeding voor vanuit de zorgverzekering. De relatie was het hen waard om in te investeren. Daarom heb ik vanaf vandaag besloten EFT toe te voegen als een vast onderdeel van mijn behandelaanbod.


Stichting EFT Nederland

Terug naar overzicht